Etulyöntiasema on tunnetusti puoli voittoa. SIM Finland Oy valmistaa ja markkinoi Ylöjärvellä hajusteettomia hiustenhoitotuotteita niin Suomen kuin ulkomaidenkin markkinoille todellisessa pioneerin roolissa. Toimitusjohtaja Tatu Viherma arvioi vuonna 2019 Teivoon uudet toimitilansa rakennuttaneella SIMillä olevan yli 10 vuoden etumatka kilpailijoihin nähden.

– Kun vuonna 1993 käynnistimme firman, otimme heti hajusteettoman linjan. Tuohon aikaan peräti kolmasosa parturi-kampaajista joutui lopettamaan elinkeinon harjoittamisensa ennen eläkeikää työperäisen altistumisen takia, Viherma muistelee.

– Aluksi oli tietenkin haastavaa välttää allergisoivia valmistusaineita, mutta olemme jatkuvasti satsanneet oman laboratorion toimintaan ja innovointiin. Nykyisin olemme maailman johtava hajusteettomien kampaamotuotteiden valmistaja.

1990-luvulla SIM Finlandille kertyi etenkin iäkästä asiakaskuntaa. Kokeneella kampaajakaartilla kun oli allergisoivien aineiden haitoista omakohtaista tuntumaa. Myöhemmin huima määrä aloitteleviakin yrittäjiä on valinnut tavarantoimittajakseen juuri SIMin, ja alan oppilaitokset ovat alkaneet perustaa esimerkiksi hajusteettomia luokkia.

Viherman mukaan yhtiö toteuttaa missiotaan paitsi raaka-aineiden suhteen, myös kehittämällä tuotteitaan muutenkin mahdollisimman vähän allergisoivaan suuntaan. Hän kertoo suuresta pisarakoosta, jonka ansiosta aineet päätyvät nopeammin lattialle. Samoin ponneaineiden ja suihkutussysteemien tuotekehityksestä.

Ainutlaatuinen hiusvärivalmistaja

Kampaamomarkkinoista noin puolet muodostuu hiusväreistä. Toiseksi suurin osuus on viimeistelytuotteilla. Shampoon ja hoitoaineen lohkot ovat kumpikin noin kymmenen prosenttia. 

Pelkästään Suomessa kestohiusvärimarkkinat ovat 40 miljoonan euron luokkaa. SIM Finlandin liikevaihto vuodelta 2020 muodostui noin 16 miljoonaksi euroksi. Siinä oli kasvua viime vuodesta toista kymmentä prosenttia.

– Eli vaikka olemme kasvaneet lähes joka vuosi, on kasvun varaa yhä. Ja heti rajan takana Ruotsissahan on tuplamarkkinat Suomeen verrattuna, Viherma laskeskelee.

Yrityksellä on vientiä jo peräti 30 maahan, mutta kotimaan markkinat muodostavat liikevaihdosta 75 prosenttia. Ylöjärven Teivosta lähti viime vuonna markkinoille noin kuusi miljoonaa yksikköä täällä valmistettuja hiustenhoitotuotteita. Lisäksi SIM tuo maahan alan tuotteita.

– Meillä on omia tuotesarjoja, kuten viime keväänä lanseeraamamme Nordic Shades -hiusvärisarja. Lisäksi valmistamme private label -periaatteella paljon tuotteita muille yrityksille. Noin 40 prosenttia tuotantovolyymistämme kohdistuu private label -puolelle, toimitusjohtaja toteaa.

Hiusvärien suhteen yritys on varsin ainutlaatuinen. Eipä juuri muilta alan firmoilta löydy nimenomaan pohjoismaiselle hiuslaadulle kehitettyjä värejä. Raaka-aineet tuotteisiinsa SIM ostaa pitkälti eurooppalaisilta valmistajilta, paljon ruotsalaisilta myyntiagenteilta. Kotimaastakin aineksia toki tulee.

– Kaikki ostot tehdään osakkaiden voimin. Se pitää osaltaan terveenä koko bisnestämme, Viherma sanoo.

Pääosakkaina ovat Viherma ja hänen veljensä, joka niin ikään on ollut kuvioissa mukana yrityksen alusta asti.

Tontilla riittää rakennusoikeutta

SIM Finlandin juuret ovat alan ykköseksi 1980-luvulla nousseessa Cutrinissa. Tuon yrityksen olivat vuonna 1970 perustaneet Seppo Iso-Mustajärvi ja Jarmo Mäkinen. Iso-Mustajärvi oli tullut alalle myyntimieheksi jo 1960-luvulla. Vuonna 1984 Cutrin myytiin Farmokselle.

Aluksi Simcos-nimisenä toiminut SIM Finland starttasi liiketoimensa neljän hengen voimin Tampereella Lähteenkadulla. Tatu Viherma oli heti mukana, samoin veljensä ja äitinsä. Iso-Mustajärvi johti toimintaa, joka ihan aluksi oli kosmetiikan maahantuontia. Vuodesta 1994 on toimittu nimenomaan hiustenhoitotuotteiden parissa.

– Siirryimme pian Ilmailunkadulle ja sieltä ensimmäisiin omiin tiloihin Rasulankadulle. Ylöjärven Pallotielle tilat valmistuivat vuonna 2004, ja vuonna 2019 muutimme tähän Teivoon, jossa sijainti onkin todella mainio. Kasvua liiketoiminnassa on ollut jatkuvasti, mutta nyt meillä on paikka, jossa tulevankin kasvun varalle riittää tilaa, Viherma esittelee.

Neljän hehtaarin tontilla on tällä hetkellä noin 8200 neliömetrin kiinteistö. Rakennusoikeutta löytyy vielä 16 000 neliön verran. SIMin johtoportaan mukaan tämä tietää sitä, että koko liiketoiminnan kolminkertaistaminenkin on mahdollista.

– Esimerkiksi varastossamme on 8000 lavapaikkaa, joista nyt on käytössä hieman yli puolet. Henkilökuntaa meillä on tällä hetkellä 95. Haluamme olla erittäin omavaraisia, joten laboratoriomme työllistää muutaman ihmisen, samoin graafinen osasto. Valmistuspuoli, myynti ja markkinointi sekä konttori ovat omat kokonaisuutensa, ja it-puolella meillä on omat koodaajamme, Viherma luettelee.

Hiusväritrendit vaihtelevat, mutta ala itsessään ei ole kovinkaan trendiherkkä. Koronapandemia kylläkin pisti kapuloita tämänkin tuotealan rattaisiin. SIM Finlandin liikevaihto sukelsi rajusti pariksi kuukaudeksi keväällä 2020. Sen jälkeen tuli jopa ennätysmyynnin kesä.

– Tuon keväisen notkahduksen aiheutti se, että viruksen takia parturi-kampaamoliikkeitä suljettiin. Sellaistahan ei ollut vuosikymmeniin tapahtunut. Meillä myynnin hetkellistä laskua paikkasi käsidesikauppa, Viherma kertoo.

– Bongasimme jo vuonna 1995 Amerikasta käsiendesinfiointigeelin, joka johdatti meidät kehittelemään oman desinfiointituotteen. Pandemian vaikutusta on tavallaan se, että ensi kesänä meille tulee etanolia varten suuri ulkosäiliö, josta aine johdetaan putkia pitkin tuotantoon. Tämä on yksi esimerkki, miten liiketoimintaa koko ajan kehitetään. Haluamme olla jatkossakin huipulla ja panostaa laatuun, palvelutasoon ja toimitusten nopeuteen.

Teksti ja kuvat: Kari Saarinen

SIM Finland Oy on toiminut uusissa tiloissaan Teivossa vuoden 2019 loppupuolelta. Toimitusjohtaja Tatu Viherma näyttää, että esimerkiksi varastotilaa riittää nyt ihan eri tavalla kuin ennen.

SIM Finland Oy on toiminut uusissa tiloissaan Teivossa vuoden 2019 loppupuolelta. Toimitusjohtaja Tatu Viherma näyttää, että esimerkiksi varastotilaa riittää nyt ihan eri tavalla kuin ennen.

Ylöjärven Teivossa sijaitseva SIM Finland Oy:n toimitila on 8200 neliömetrin kokoinen, mutta tontilla riittää paljon rakennusoikeutta laajenemistakin varten. Ilmakuva SIMin tehtaasta.

Teivossa sijaitseva SIM Finland Oy:n toimitila on 8200 neliömetrin kokoinen, mutta tontilla riittää kosolti rakennusoikeutta laajenemistakin varten. Rakennuksen katolla on melkoinen määrä energiaa tuottavia aurinkopaneeleita.