Terveyskauppa Mistelin pitkä tarina ylöjärveläisen hyvinvoinnin tukijana vaatii paljon työtunteja, nyt jo toisessa sukupolvessa. Yrittäjä Tarja Toivonen jatkaa äitinsä Raija Toivosen elämäntyötä, tällä hetkellä liikkeitä Ylöjärvellä on kaksi.

”Olen torkuttajien maailmanmestari! Laitan joskus kellon soittamaan puoli tuntia ennen kuin tarvitsee heräillä. Ihan vain sen takia, että saan vielä siirtää herätystä kerran tai pari. Tänään kello soitti seitsemältä, ja aloin selata kännykältä uutisvirtaa.

Aamuuni kuuluu 20 minuutin joogahetki. Se valmistaa minua työpäivään. Sitten teen aamupalan. Eli tavallisimmin maitokahvia sekä puuroa, johon lisään turkkilaista jogurttia ja pähkinöitä sekä Herkutella-suklaalevitettä. Teen usein aamuisin kotona toimistotöitä varttitunnista tuntiin. Nykytekniikallahan toimisto seuraa mukana aina.

Volkswagen Passat hurahti tänäänkin käyntiin kello 9.45, ja viitisen minuuttia myöhemmin olin työpaikalla. Toisinaan tulen suoraan Elon toimipisteeseen vähän vaille kymmeneksi. Joskus taas käyn Soppeenmäen myymälästä hakemassa tänne joitakin täältä puuttuvia tuotteita.

Tuon jälkeen työpäivä saattaa muodostua millaiseksi tahansa. Toki se sisältää paljon tavallista asiakaspalvelua, mutta yllätyksiäkin voi tulla eivätkä päivät koskaan ole täysin samanlaisia. Jos sanomalehdissä on ollut vaikkapa D-vitamiiniin liittyvää uutta tutkimustietoa, pitää minulla olla valmius vastailla paljon sitä koskeviin kysymyksiin.

Tuotteiden myynnin ohessa vapaahetkinä tsekkaan tilaustarpeet rivi riviltä. Tavara tulee helposti päivässä tai parissa, ja tällaisessa myymälässähän ei ole samanlaista ruljanssia sesonkituotteiden kanssa kuin vaikka vaatekaupassa tai urheiluliikkeessä. 

Hiljaisempina hetkinä voin tehdä myös työvuorolistat ja markkinointia. Kerran viikossa lähetän sähköisen uutiskirjeen kanta-asiakkaille, ja someen täytyy keksiä säännöllisesti jotakin kiinnostavaa. Itse olen useammin tässä Elossa, koska täällä on pidempi aukioloaika kuin Soppeenmäessä. Vähintään kerran viikossa teen aamua tai iltapäivää Soppeenmäen myymälässä. Elon liikkeessä olen aika usein sunnuntain.

Arkilounasta nautin isäni luona tilanteen mukaan kello 13-15. Isän bravuuri on makkarakastike. Samalla vaihdetaan kuulumisia. 

Töistä olen yleensä kotona kello 19. Firman töitä teen hieman vielä kotonakin. Vakituisia harrastuksia en halua merkitä kalenteriini, mutta silloin, kun otan vapaata, rentoudun kesäaikaan pelaamalla golfia Vammalassa. Siinä innokkuus korvaa taidot, heh! Talvella hiihdän. Harjussa tai sitten Räikän ladulla, jonka vuosittaisesta hoidosta iso kiitos kaupungille. Olen myös himosaunoja. Saunominen on arjen luksusta. Saatan löylytellä sekä aamulla että illalla samana päivänä.

Laitan usein illalla tulet takkaan ja joskus otan lasillisen punaviiniä. Sitten saatan lueskella tai katsoa Netflixistä hömppäviihdettä. Viimeistään kello 23 menen nukkumaan. Uni on minulle erittäin tärkeää.”

Teksti ja kuva: Kari Saarinen, ulkokuva: Tarja Toivosen albumista

Ulkoilu on tämänkin pienyrittäjän henkireikä. Kuvassa Tarja Toivonen talvisissa Lapin-maisemissa. (Kuva: Tarja Toivosen kotialbumi)

Ulkoilu on tämänkin pienyrittäjän henkireikä. Kuvassa Tarja Toivonen talvisissa Lapin-maisemissa. (Kuva: Tarja Toivosen kotialbumi)